“Περάσαμε τους ίδιους δρόμους

αλλά δεν είδαμε τα ίδια πράγματα”

θ. Μουτσόπουλος, Υψιπετείν


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ενα άρθρο. Μια εκπομπή. Το πρόβλημα






Η ΚΟΛΑΣΗ ΣΑΣ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΜΟΥ




Ανάμεσα στους δύο γύρους των αυτοδιοικητικών εκλογών προβλήθηκαν οι «Μπίζνες, κραυγές και ψίθυροι στον Άγιο Παντελεήμονα» του Κώστα Βαξεβάνη («Κουτί της Πανδώρας», ΝΕΤ). Η εκπομπή έδωσε την περισσότερη έμφαση στις μπίζνες, με τις οποίες, μέχρι στιγμής, έχουν ασχοληθεί περισσότερο οι εφημερίδες και λιγότερο η τηλεόραση.
Αναρίθμητα τα πωλητήρια στον Άγιο Παντελεήμονα. «Έχω ένα δυάρι που το πουλώ 30.000 ευρώ», λέει ένας κτηματομεσίτης. Τα μικρά διαμερίσματα νοικιάζονται «με το κεφάλι» (σε 10-20 μετανάστες προς 5-10 ευρώ ημερησίως) και, επομένως, μέσα σε ένα έτος έχει γίνει απόσβεση της «επένδυσης».
Παράδεισος λοιπόν, των επενδυτικών ευκαιριών η περιοχή, όχι όμως για όσους θέλουν να αγοράσουν σπίτι μέσω στεγαστικού δανείου (εδώ ισχύει ένα red line, μια κόκκινη γραμμή στο χάρτη), αλλά για όποιους διαθέτουν «ζεστό χρήμα», αφού «ότι δεν πουλιέται τοις μετρητοίς δεν πουλιέται καθόλου). Και σε άλλες υποβαθμισμένες, συνοικίες, οι κερδοσκόποι προσβλέπουν στα μελλοντικά κέρδη που θα φέρει η αύξηση των αξιών γης μέσω της ανάπλασης, της διαδικασίας του «εξευγενισμού». Αντί για το «ο θάνατος σου η ζωή μου», εδώ ισχύει το δόγμα «η κόλαση σας τα κέρδη μου».
Οι κερδοσκόποι έχουν συμφέρον από την αύξηση της εγκληματικότητας, που οδηγεί στη μείωση της τιμής των ακινήτων, έχουν ανάγκη από τις κραυγές, ενθαρρύνουν τους «αγανακτισμένους πολίτες» ενώ και οι ίδιοι «τσιρίζουν μπροστά στην κάμερα και από πίσω αγοράζουν γη».     
Η εκπομπή δεν υποτίμησε το δράμα που ζουν οι παλιοί κάτοικοι, ενώ απέφυγε τα στερεότυπα αντιρατσιστικά και εύκολα (για τους «απέξω») κηρύγματα. Οι μετανάστες χρειάζονται προστασία, όχι μόνο γιατί είναι «άνθρωποι και όχι νούμερα», αλλά και γιατί, αν τους δούμε σαν εχθρούς και όχι σαν θύματα της φτώχειας και του πολέμου, κινδυνεύουμε εμείς να χάσουμε όση ανθρωπιά (ακόμα) διαθέτουμε.
Τα σκουπίδια, τα ανθρώπινα ράκη, η εγκληματικότητα και ο φόβος (που εύκολα και δικαιολογημένα ριζώνει), η ανεργία και η πείνα δημιουργούν ένα εκρηκτικό αλλά και κερδοφόρο κοκτέιλ. Η εκπομπή ταξίδεψε στον Έβρο, όπου σκάει ένα από τα κύματα του μεταναστευτικού ρεύματος και το οποίο γίνεται όλο και πιο ορμητικό καθώς οι άλλες, οι μακρινές πατρίδες δυστυχούν – ας θυμηθούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πλημμυροπαθείς του Πακιστάν. Όταν πεινάς, τίποτα δεν μπορεί να σε εμποδίσει να φτάσεις εκεί όπου ελπίζεις να βρεις λίγο ψωμί, όπως ειπώθηκε.
Υπάρχουν και άλλες, κρίσιμες πλευρές της γκετοποίησης, τις οποίες ανέφερε, αλλά και ανέπτυξε η εκπομπή – και ούτε θα μπορούσε να το κάνει μέσα σε μία μόνο ώρα-, π.χ., τα κέρδη από την πορνεία και τα ναρκωτικά, καθώς και ο ρόλος των ακροδεξιών, νεοφασιστικών ομάδων. Γενικά, όμως, το «Κουτί της Πανδώρας» προσέγγισε με τόλμη και δημοσιογραφική ευσυνειδησία ένα ζήτημα που μπορεί να πάρει άγριες και επικίνδυνες διαστάσεις όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά για την ίδια την Δημοκρατία.


"Εικονογράφημα"  της ΜΑΡ.  ΤΖΙΑΝΤΖΗ
       στην Καθημερινή της 18-11-2010



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου