“Περάσαμε τους ίδιους δρόμους

αλλά δεν είδαμε τα ίδια πράγματα”

θ. Μουτσόπουλος, Υψιπετείν


Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

1η θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα την υπερθέρμανση



Τον Ιούνιο του 2010 δημιουργείται στο www.deviantart.com ένα group με το όνομα Coolclimate που θα αναλάμβανε να διοργανώσει έναν διεθνή διαγωνισμό με θέμα την υπερθέρμανση του πλανήτη. Συγκεντρώνονται περίπου χίλιες δουλειές μεταξύ των οποίων φωτογραφίες, αγάλματα, γραφικά και ζωγραφιές. Οι συμμετέχοντες ήταν από όλες τις γωνιές του πλανήτη.Ένα πάνελ από αξιόλογους εμπειρογνώμονες Τέχνης επιλέγει τις 20 καλύτερες,οι οποίες δημοσιεύονται στη Huffington Post και τίθενται σε δημόσια ψηφοφορία, μέσω της οποίας θα αναδεικνύονταν οι 5 καλύτερες.
Την 1η θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα την υπερθέρμανση του πλανήτη κατέλαβε η φωτογραφία αυτή του Χρήστου Λαμπριανίδη ο οποίος κατάγεται από την περιοχή. (Ο ατμοηλεκτρικός σταθμός στο βάθος είναι ο - άκαρδος- ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ) 

.

.
Ποσά ρεκόρ επενδύει η Παγκόσμια Τράπεζα στον άνθρακα;
.
.
Ποσά ρεκόρ επενδύθηκαν το περασμένο έτος στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα – την υψηλότερης έντασης εκπομπών άνθρακα μορφή ενέργειας στον πλανήτη - από την Παγκόσμια Τράπεζα, παρα τις διεθνείς δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών άνθρακα που ευθύνινται για την κλιματική αλλαγή. Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι συνολικά 3,4 δισ. $  - το ένα τέταρτο του συνόλου της χρηματοδότησης για ενεργειακά έργα - δαπανήθηκαν κατά το τελευταίο έτος, έως τον Ιούνιο του 2010,  για τη χρηματοδότηση της κατασκευής νέων ανθρακικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου σταθμού Medupi στη Νότια Αφρική. Κατά την ίδια περίοδο , η τράπεζα δαπάνησε 1 δις δολάρια για την έρευνα  και την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις ανέφεραν ότι οι δαπάνες για τον άνθρακα κατά την εν λόγω περίοδο ήταν 40 φορές περισσότερες από ότι πέντε χρόνια πρίν, και ισχυρίζονται ότι υπήρξε “έλλειψη συνοχής στο επίκεντρο του προβληματισμού της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ενέργεια”, που μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των αέριων του θερμοκηπίου από ανθρακικούς σταθμούς. «Την ίδια στιγμή που η τράπεζα επιδιώκει τον έλεγχο των δισεκατομμυρίων, τα οποία θα διοχετευθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες, ως βοήθεια για  να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση, εξακολουθεί να δανείζει απίστευτα μεγάλα και αυξανόμενα ποσά για τη χρηματοδότηση ενεργειακών σταθμών άνθρακα “, δήλωσε ο Alison Doig, σύμβουλος για την αλλαγή του κλίματος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aid. “Ξέρουμε ότι ο άνθρακας είναι το πιο ρυπογόνο απ΄ όλα τα ορυκτά καύσιμα - που επιδεινώνει την κλιματική κρίση, η οποία επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων που ζουν σε φτώχεια. Γνωρίζουμε επίσης ότι χρηματοδοτώντας την κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα η τράπεζα δεσμεύει  τις χώρες στη χρήση  άνθρακα για τα επόμενα 40 έως 50 έτη [το προσδόκιμο ζωής των σταθμών] Η Παγκόσμια Τράπεζα υπερασπίστηκε τις χρηματοδοτήσεις της λέγοντας ότι οι αριθμοί για το 2010 στρεβλώθηκαν από δύο μεγάλα έργα άνθρακα στη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική, ενώ κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου από το 2005 η τράπεζα είχε δαπανήσει 4,5 δισ.$ για ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα και  12.5 δις $ για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για εξοικονόμηση ενέργειας – με  έτος ρεκόρ για τους τομείς αυτούς πέρυσι.
Σταθμοί άνθρακα χρηματοδοτήθηκαν μόνο σε «εξαιρετικές περιπτώσεις, σε όσες  χώρες υπάρχουν λίγες ή καθόλου  δυνατότητες για άλλες πηγές ενέργειας”, δήλωσε ο Morier, Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Το Ενεργειακό χαρτοφυλάκιό μας είναι όλο και περισσότερο προσανατολισμένο προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας», πρόσθεσε ο Mori. “Εκπληρώνουμε την εντολή να ανταποκρινόμαστε στις επείγουσες ανάγκες των πελατών χωρών για πρόσβαση σε επαρκή, αξιόπιστη, οικονομικά προσιτή ηλεκτρική ενέργεια, βοηθώντας ταυτόχρονα αυτές τις χώρες να προχωρήσουν σε Ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, το συντομότερο δυνατό.”

Αναδημοσίευση από το site www/pokethe.gr

Σεούλ. Η σύνοδος των G20: ανταγωνισμοί και συναινέσεις. Η πολιτική παγκοσμιοποίηση προχωρά




Εν μέσω ενός εμπορικού και νομισματικού πολέμου, που συνεχώς διευρύνεται, πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής των G20 στη Σεούλ της Ν. Κορέας.
Η σύνοδος σκιάστηκε από την απόφαση της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (FED) να αγοράσει τίτλους του αμερικανικού δημοσίου ύψους 600 δις δολαρίων. Είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται, μέσω της χορήγησης ρευστότητας, (ανάλογο πρόγραμμα το 2009 ύψους 1,7 τρις δολαρίων), η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Συνακόλουθο αυτής της κίνησης ήταν υποτίμηση του δολαρίου έναντι όλων των ανταγωνιστικών νομισμάτων, πράγμα που διατάραξε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και θεωρήθηκε καλυμμένος εμπορικός πόλεμος, (αφού ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της), ενάντια στους υπολοίπους της ομάδας των 20. Οι ΗΠΑ έχουν το προνόμιο ακόμη, να αποτελεί το δολάριο το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα και ταυτόχρονα να το διαχειρίζονται οι ίδιοι, κι αυτό σήμερα αρχίζει και αμφισβητείται, κυρίως από την Κίνα. Ένα νέο νομισματικό σύστημα (απόρροια του νέου πολυπολικού κόσμου)  αργά ή γρήγορα θα τεθεί στην ατζέντα.
Η  απόφαση της FED προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, από την Γερμανία, την Κίνα, την Βραζιλία αλλά και τις λεγόμενες “ασιατικές τίγρεις”. Η Γερμανία επικρίνει τις ΗΠΑ ότι με την πολιτική της “ποσοτικής χαλάρωσης” και του “φθηνού χρήματος” ανοίγει το δρόμο για την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση. Η Κίνα προειδοποιεί επίσης για νέα κρίση αφού δεν επιβάλλονται περιορισμοί στη κυκλοφορία του δολαρίου. Οι αναδυόμενες οικονομίες (Βραζιλία, Ασιατικές χώρες) φοβούνται ότι η πολιτική υποτίμησης του δολαρίου, και με τα μηδενικά σχεδόν επιτόκια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, θα δημιουργηθούν τάσεις αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων του δολαρίου. Αυτή η εξέλιξη εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε εισροές κεφαλαίων προς αυτές, με τα υψηλά επιτόκια να καθιστούν ελκυστικά τα ομόλογα τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ανατιμητικές τάσεις των νομισμάτων τους, και χρηματοπιστωτικές φούσκες. Ήδη λαμβάνουν αντισταθμιστικά μέτρα για έλεγχο της ροής κεφαλαίων και με την προτροπή της Παγκόσμιας Τράπεζας, (η Βραζιλία ήδη επιβάλει φόρο 6% σε ξένους που επενδύουν στα ομόλογα της), φοβούμενες επανάληψη της ασιατικής νομισματικής κρίσης του 1997-98.
Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους επικρίνουν Γερμανία και Κίνα για καθήλωση της παγκόσμιας ζήτησης και αθέμιτο ανταγωνισμό. Η μεν Κίνα κατηγορείται κυρίως για τη χειραγώγηση του γουάν (τεχνητή υποτίμηση) . Η δε Γερμανία γιατί ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της μειώνοντας το κόστος εργασίας, και ασκώντας γενικότερα περιοριστικές πολιτικές στο εσωτερικό της,  αντί να ανακυκλώνει τα πλεονάσματα της, ώστε να δοθεί ώθηση στην παγκόσμια οικονομία.
Οι ΗΠΑ (με ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο τους) προσήλθαν στη σύνοδο των G20 στη Σεούλ επαναφέροντας μια παλιά ιδέα του Τζον Μέιναρντ Κέινς που οι ίδιες την επαύριο του Β’ παγκοσμίου πολέμου είχαν απορρίψει. Την πρόταση να τεθούν αριθμητικοί στόχοι (περιορισμοί) για τα πλεονάσματα και ελλείμματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών, ώστε να μην ξεπερνούν αυτά το 4% του ΑΕΠ της κάθε χώρας. Και βέβαια δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτή, αυτή η πρόταση, από Κίνα και Γερμανία αφού αυτές κυρίως στοχοποιεί λόγω των υψηλών εμπορικών πλεονασμάτων τους. Η Κίνα μάλιστα χαρακτήρισε  την πρόταση ως μέτρο που θυμίζει εποχές σχεδιασμένης οικονομίας (!).
Όμως οι νομισματικοί και εμπορικοί  ανταγωνισμοί, αποτελούν τη μια πλευρά των παγκόσμιων σχέσεων. Παρ’ όλες τις διαφωνίες για τις πολιτικές εξόδου από την κρίση, τις αντιφάσεις, τους εθνικούς προστατευτισμούς, οι διεργασίες της παγκόσμιας διακυβέρνησης προχωρούν, μέσα από συναινέσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Αυτές βέβαια δεν αποτυπώνονται ακριβώς, στις συνόδους των G20, ο χαρακτήρας των οποίων είναι διαβουλευτικός και μη δεσμευτικός. Εκφράζονται όμως ως κλίμα, ως στάση χάραξης κοινής πορείας παρά τις διαφωνίες.
Παράλληλα οι  ισορροπίες στο εσωτερικό των G20 τροποποιούνται. Στις ΗΠΑ παρά την τεράστια προσπάθεια εξόδου από την ύφεση, διαφαίνεται στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητα, γεγονός που χρεώνεται στο Δημοκρατικό κόμμα (στις ενδιάμεσες εκλογές), όσο και στον ίδιο τον Ομπάμα, η δυναμική του οποίου υποχωρεί εντυπωσιακά. Ενώ από την άλλη οι αναδυόμενες οικονομίες παρουσιάζουν ανάπτυξη, γεγονός που τις αναβαθμίζει, και τις καθιστά απαιτητικούς παίχτες στους παγκόσμιους συσχετισμούς. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, της μετατόπισης της οικονομικής ισχύος στις αναδυόμενες χώρες, οι 20 προχώρησαν, με συναίνεση όλων, σε μεταρρύθμιση του ΔΝΤ. Πρόκειται για ένα τεράστιο πακέτο που διπλασιάζει τα κεφάλαια του Ταμείου προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυ ασφαλείας, ακόμη και για τις εύρυθμες οικονομίες αν το χρειαστούν. Παράλληλα, τροποποιεί εν μέρει, τη δύναμη (σε ψήφους) μεταξύ των μελών του. Έτσι θα μεταφερθεί ένα 6% των δικαιωμάτων των πλουσίων χωρών στις αναδυόμενες. Η Κίνα θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο μέλος του ΔΝΤ. Εξασφαλίζεται ακόμη μεγαλύτερη εκπροσώπηση των  αναδυομένων στο εκτελεστικό συμβούλιο. Η Ευρώπη θα εγκαταλείψει 2 έδρες από τις 9 που καταλαμβάνει. Υπενθυμίζεται ότι  οι ΗΠΑ έχουν τα μεγαλύτερα δικαιώματα ψήφου τα οποία και διατηρούν.
Ζούμε μια νέα πραγματικότητα. Η ανθρωπότητα έχει πλέον περάσει σε συνθήκες πολιτικής παγκοσμιοποίησης. Ένα νέο διεθνοποιημένο πλέγμα εξουσίας διαμορφώνεται και γεννά έναν παγκόσμιο ολοκληρωτισμό. Οι νέες πολιτικές προκλήσεις θέτουν την αναγκαιότητα της ανάδειξης ενός οικουμενικού κινήματος, ικανού να αντισταθμίσει τους αρνητικούς παγκόσμιους συσχετισμούς.

Θ.Τ.
Ανάρτηση από το site www.pokethe.gr

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Τελικά η ψήφος διαμαρτυρίας (ενάντια στο πολιτικό σύστημα) έκρινε το αποτέλεσμα





Μεγάλοι χαμένοι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.
Ενισχυμένη η Αριστερά.

Η ψήφος διαμαρτυρίας έκρινε το τελικό αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Η αριθμητική δύναμη των δύο μεγάλων κομμάτων μειώθηκε δραματικά. Το ΠΑΣΟΚ έχασε πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους, σε σχέση με τις βουλευτικές του 2009, και η Ν.Δ. πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες. Το ΚΚΕ αύξησε την αριθμητική του δύναμη κατά εβδομήντα πέντε χιλιάδες περίπου, το ίδιο σχεδόν κι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΛΑΟΣ υποχώρησε οριακά, όπως και οριακά αύξησαν τη δύναμή τους οι οικολόγοι και οι διάσπαρτες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ (αθροιστικά).

Ο μεγάλος χαμένος

Ο πρώτος μεγάλος χαμένος των εκλογών, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι η κυβέρνηση. Η απώλεια ενός και πλέον εκατομμυρίου ψήφων μέσα σε ένα χρόνο είναι τεράστιος αριθμός. Υπήρξε επόμενα αποδοκιμασία της κυβέρνησης και μάλιστα πολύ έντονη (έμμεση αλλά πλην σαφής)
Η αποδοκιμασία αυτή, γίνεται προσπάθεια, όχι μόνο να συγκαλυφθεί αλλά και να παρουσιαστεί σαν επιδοκιμασία (με την βοήθεια όλης της εγχώριας διατεταγμένης δημοσιογραφίας, ακόμα και των ….ξένων μίντια ). Σε αυτό βοηθούν και τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου.
Το Καλλικρατικό καθεστώς, με το μεγάλο εύρος των Δήμων και των περιφερειών, ευνοεί τον δικομματισμό, είναι στα μέτρα του. Περιορίζει τη διεκδίκησή των δήμων και ιδιαίτερα των περιφερειών στα δυο μεγάλα κόμματα. Έτσι ο δεύτερος γύρος παίρνει καθαρά χαρακτήρα δημοψηφίσματος(υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος). Ο τελικός εκλογικός χάρτης βάφεται αναγκαστικά με δύο χρώματα (μπλέ και πράσινο). Το γεγονός αυτό διαμορφώνει, μια πλασματική εικόνα συσχετισμών. Δείχνει την μεταξύ τους σχέση (των δυο κομμάτων), ποιο κόμμα υπερίσχυσε του άλλου. Και με αυτή την έννοια ορίζεται ο νικητής και ο ηττημένος. Αυτή η δικομματική οπτική δεν μπορεί να δει την περίπτωση και οι δυο να είναι χαμένοι. Το ΠΑΣΟΚ πλειοψήφησε απέναντι στη Ν.Δ. (και με βάση την δικομματική οπτική νίκησε). Αλλά ταυτόχρονα πήρε ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες ψήφους λιγότερους (κι άρα έχασε). Τελικά κέρδισε ή έχασε;
Το ΠΑΣΟΚ είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών στο επίπεδο των πραγματικών συσχετισμών. Έχασε έναν τεράστιο αριθμό ψήφων μέσα σε ελάχιστο διάστημα. Δεν γνωρίζουμε αν έχει συμβεί κάτι ανάλογο άλλη φορά. Τα κέρδη σε Δήμους και περιφέρειες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες σε ψήφους.
Η αληθινή εικόνα των συσχετισμών αποτυπώνεται στα ποσοτικά (κι όχι ποσοστιαία) αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Αυτό που μετράει είναι η δύναμη των κομμάτων μέσα στην κοινωνία κι όχι στις μεταξύ τους σχέσεις. Αν συμφωνήσουμε σε αυτό τότε αλλάζουν πολλά πράγματα στην εκτίμηση των αποτελεσμάτων.
Επιμένουμε σε αυτό γιατί οι περισσότερες εκτιμήσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στηρίζονται (συνειδητά ή ασυνείδητα) στο λαθεμένο τρόπο ανάγνωσης των αποτελεσμάτων. Αν λοιπόν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στα ποσοτικά δεδομένα (που είναι και ότι πιο εύκολο) πώς μπορούμε να συζητήσουμε πάνω στα συμπεράσματα και να συνεννοηθούμε (που είναι και το πιο δύσκολο) ;
Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Το είχαμε επισημάνει και στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου χρόνου. Το αντίστοιχο κείμενο, που είχαμε δημοσιεύσει, επιγράφονταν «ανέλπιστη και ευάλωτη αυτοδυναμία». Όταν όλοι μιλούσαν για τεράστια νίκη του ΠΑΣΟΚ, βασιζόμενη στη ποσοστιαία διαφορά 10 μονάδων από τη Ν.Δ., εμείς επισημαίναμε την εκλογική του στασιμότητα. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του 2009 με τους ίδιους περίπου ψήφους που είχε πάρει το 2004 όταν τις έχασε. Το μόνο που αύξησε το ΠΑΣΟΚ, το 2009, ήταν το γενικό ποσοστό του, κι αυτό λόγω κύρια της αύξησης της αποχής. Επίσης αύξησε την ποσοστιαία διαφορά του από την Ν.Δ., όχι όμως και αριθμητικά το ποσό των ψήφων του.
Τα νούμερα λοιπόν είναι αμείλικτα, δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Καμιά σοβαρή κουβέντα δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτά. Μόνο με αυτά σαν βάση μπορούμε να συζητήσουμε πέρα από αυτά. Ούτε το 2009 το ΠΑΣΟΚ πέτυχε μια μεγάλη νίκη, ούτε το 2010, έλαβε ψήφο στήριξης της πολιτικής του. Αυτά ανήκουν στη σφαίρα της πολιτικής προπαγάνδας κι όχι της υπεύθυνης πολιτικής συζήτησης. Να ξεκαθαρίσουμε σε πιο επίπεδο μιλάμε.
Σχετικά τώρα με τις Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, να σταθούμε σε δύο ακόμα σημεία:
-Η αποχή είναι ένας παράγοντας που στις εκλογές ενισχύει τον ρόλο των κομμάτων. Όσο περιορίζεται ο όγκος του εκλογικού σώματος τόσο ενισχύεται το ειδικό εκλογικό βάρος των κομματικών μηχανισμών. Στο δεύτερο γύρο ειδικά αναμετρήθηκαν κατά βάση κομματικές δυνάμεις. Κι αυτές έκριναν το αποτέλεσμα. Αυτό όμως τι σχέση μπορεί να έχει με τους πραγματικούς συσχετισμούς στην κοινωνία; (Δήμαρχοι και περιφερειάρχες βγήκαν με 17 και 18% του εκλογικού σώματος). Ποιόν τέλος πάντων εκπροσωπούν; Υπάρχει σοβαρό ζήτημα νομιμοποίησης αυτών των αρχών. Αλλά αυτό είναι γενικότερο ζήτημα που αφορά όλο πλέον το πολιτικό σύστημα. Θα επανέλθουμε σε αυτό παρακάτω.
- Η περίφημη δήλωση Παπανδρέου είχε ασφαλώς κάποιο αποτέλεσμα, συνέβαλε στην βελτίωση του δείχτη κομματικής συσπείρωσης σε μια αναμέτρηση που η μισή κοινωνία της είχε γυρίσει την πλάτη και επόμενα θα κρίνονταν, κατά βάσιν, στο επίπεδο των κομματικών συσχετισμών. Συνέβαλε επόμενα με έναν συγκεκριμένο τρόπο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για ένα δίλημμα (για έναν εκβιασμό κατά βάσιν) που διατυπώθηκε με όρους κοινωνικής αποδοχής. Πάει πολύ. Η δήλωση Παπανδρέου δεν βρήκε καμία απήχηση στην κοινωνία. Αντίθετα προκάλεσε αλγεινή εντύπωση (και επικοινωνιακά προβλήματα στους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ). Η Ελληνική κοινωνία δεν ήθελε εκλογές αλλά δεν στήριξε την κυβέρνηση για να τις αποφύγει. Αυτό λένε τα αποτελέσματα. Τι λέει το ΠΑΣΟΚ και τα εξαπτέρυγά του είναι άλλη υπόθεση.

Η «πολυκατοικία» δεν πάει καλά

Η Ν.Δ. είναι ο δεύτερος μεγάλος χαμένος των εκλογών. Από την θέση της αντιπολίτευσης, αντί να αυξήσει την αριθμητική της δύναμη, όπως θα ήταν αναμενόμενο, την μείωσε κι άλλο, κατά πεντακόσιες και πλέον χιλιάδες, παρά την καταψήφιση του μνημονίου. Ο αριθμός είναι επίσης, και σ’ αυτή την περίπτωση, πολύ μεγάλος. Υπήρξε λοιπόν και μια έντονη αποδοκιμασία της αντιπολίτευσης. Και κατά καμία έννοια λογικής «ολική επαναφορά» της Ν.Δ. (όπως υποστήριξε ο πρόεδρός της).
Ο ΛΑΟΣ θα πρέπει να καταταγεί στους μεγάλους χαμένους των εκλογών. Η μείωση της εκλογικής του δύναμης, αν και περιορισμένη, ήρθε την πιο ακατάλληλη ώρα. Εκεί που ο Καρατζαφέρης έβλεπε να ανοίγονται νέα περιθώρια για συμπληρωματικούς (και κατά τις βλέψεις του και ρυθμιστικούς) ρόλους, εκεί που χρειάζονταν μια μικρή έστω άνοδο για να διαπραγματευθεί από καλύτερες θέσεις, εκεί ήρθε και στράβωσε το πράγμα. Ως άνθρωπος της πιάτσας πρέπει, το όλο ζήτημα, να το αντιλαμβάνεται ως μεγάλη γκαντεμιά. Είναι και εκείνα τα παιδιά από την Χρυσή Αυγή που μάζεψαν την κατάσταση στον Αγ. Παντελεήμονα και γενικότερα ένα 5% στην Αττική και παίζουν λίγο πιο έξω από την πολυκατοικία ….άστα τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά.
Ο Α. Σαμαράς εν τω μεταξύ είναι υποχρεωμένος, να αντιμετωπίσει δυο ζητήματα: Το ένα αφορά τις ανακατατάξεις μέσα στην πολυκατοικία,(τον κεντροδεξιό χώρο), και βασικά την ίδρυση του κόμματος της Μπακογιάννη που σίγουρα θα συνοδευτεί από αποχωρήσεις στελεχών από τη Ν.Δ., προκαλώντας την ανάλογη εσωστρέφεια, και το άλλο αφορά την υποστήριξη της πολιτικής του.
Γιατί προς το παρόν δεν πείθει ούτε η αντι-μνημονιακή του θέση ούτε το «άλλο μίγμα» οικονομικών μέτρων (δια μέσω του οποίου, διατυπώνει και την αντι-μνημονιακή του θέση). Το «άλλο μίγμα» κινείται καθαρά στο πνεύμα του μνημονίου και του σύμφωνου σταθερότητας της Ε.Ε., μιας και προτάσσει την μείωση των ελλειμμάτων. Ο μηδενισμός, μάλιστα, των ελλειμμάτων είναι ένας στόχος που υπερβαίνει κατά πολύ το όριο του 3% που έχει θέσει, για το τέλος του 2012, το μνημόνιο και η Ε.Ε.. Η μείωση των ελλειμμάτων και ακόμα περισσότερο ο μηδενισμός τους (πέρα από το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ή όχι) δεν αποτελεί κατά καμία έννοια αντι-υφεσιακό μέτρο. Και είναι εντελώς ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι μπορεί η Ελλάδα, σε 18 μήνες μέσα, στις σημερινές συνθήκες, να περάσει σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Υπερβάλει ο πρόεδρος της Ν.Δ., αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να εφαρμόσει δικές του ιδέες ….όταν και όποτε ….και αν.

Γιατί έχασαν και οι δύο (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ)
Πού παραπέμπει η αποχή

Το να χάνουν και οι δύο παραβιάζει την δικομματική σκέψη (κατά την οποία όταν χάνει ο ένας κερδίζει ο άλλος). Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται ακατανόητα, αφύσικα κατά έναν τρόπο. Και δεν αφορούν μόνο τον απλό κόσμο. Ακόμα και πολλοί «ψαγμένοι», στο θέμα αυτό εμφανίζονται μπερδεμένοι. Μιλούν ταυτόχρονα για νίκη του ΠΑΣΟΚ και κρίση του πολιτικού συστήματος. Φάσκουν και αντιφάσκουν κατά τα κοινώς λεγόμενα. Ας δούμε όμως, συνοπτικά, (εντελώς συνοπτικά), πως έχει το θέμα.
Εδώ δεν πρέπει να μας μπερδεύει το μνημόνιο. Τα πράγματα ορίζονται σε άλλη βάση. Έχουν να κάνουν με μια στάση απέναντι στο πολιτικό σύστημα.
Από τις ψήφους που έχασαν τα δυο μεγάλα κόμματα (ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες περίπου) αν εξαιρέσουμε τις διακόσιες χιλιάδες που πήγαν στην αριστερά, το υπόλοιπο ενάμιση εκατομμύριο, περίπου, πήγε στην αποχή. Αυτό το ενάμιση εκατομμύριο είχε ψηφίσει πριν ένα χρόνο τα δύο μεγάλα κόμματα. Αν είναι αυτό αποδοκιμασία ή όχι. Τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα, από μόνα τους μας δίνουν μια αίσθηση της πραγματικότητας, γιατί δηλ. πράγμα μιλάμε.
Αυτό βέβαια δεν συνέβη μόνο τον τελευταίο διάστημα. Αποτελεί μια τάση όλων των τελευταίων χρόνων. Να μειώνεται δηλ. συνεχώς η δύναμη των δύο μεγάλων κομμάτων, να χάνουν δηλ. σε κάποιο βαθμό και οι δυο. Το γεγονός δεν συνιστά ένα απόλυτα γραμμικό φαινόμενο. Μπορεί σε κάποια φάση να παρουσιάσει, για διάφορους συγκυριακούς λόγους, στοιχεία ανάκαμψης (του ενός ή και των δυο), αλλά αυτή θα είναι περιορισμένη και δεν θα ακυρώνει την γενική εξέλιξη των πραγμάτων. Θα παραμείνει σαν τάση.
Μιλάμε επόμενα για μια βαθιά κρίση του δικομματισμού, του πολιτικού δηλ. συστήματος.
Η αποχή, όπως εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, έχει τη βάση της στη κρίση του πολιτικού συστήματος. Αποτελεί την μορφή με την οποία η Ελληνική κοινωνία θέτει ανοιχτά το επίμαχο ζήτημα και πιέζει για την λύση του. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει.
Η πολιτική συνείδηση σήμερα στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε αυτό το επίπεδο. Η κοινωνία βάλει ευθέως ενάντια στο πολιτικό σύστημα. Το θεωρεί υπεύθυνο για το σημερινό χάλι. Του χρεώνει όλο το εθνικό αδιέξοδο. Δεν είναι ενάντια στο μνημόνιο, δεν ήταν καθόλου στη προηγούμενη φάση (έβαλε και πλάτη) και δεν είναι και στην σημερινή (ακόμα). Αρχικά πίστεψε ότι μέσα από αυτό μπορεί κάτι να αλλάξει. Αυτή βέβαια η ψευδαίσθηση σιγά –σιγά θα αρχίσει να διαλύεται, η στάση απέναντι στο μνημόνιο δεν θα παραμείνει η ίδια, αργά-αργά θα αλλάζει. Αλλά χρειάζεται κάποιος χρόνος. Πάντως στις εκλογές δεν υπήρξε ψήφος αντι -μνημονιακή. Δεν υπάρχει ακόμα στην κοινωνία τέτοιο ρεύμα (δεν μιλάμε για τον χώρο κάποιων κομμάτων και πολιτικών ομάδων). Η ψήφος ήταν κατά κύριο λόγο ψήφος αντι-κυβερνητική και ταυτόχρονα ενάντια στο πολιτικό σύστημα (περιελάμβανε δηλ. και την Ν.Δ.). Και άφηνε από έξω την αριστερά και το ΚΚΕ. Η μετατόπιση διακοσίων χιλιάδων ψήφων προς τα αριστερά δεν έγινε για αντι-μνημονιακούς λόγους, αλλά αντι-συστημικούς (ενάντια στο πολιτικό σύστημα). Από κει και πέρα παίχθηκαν κι άλλα ζητήματα που θα μας έπερνε χρόνο να τα αναλύσουμε. Αυτό που πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο είναι ότι τα αντι-μνημονιακά μέτωπα (δεξιά και αριστερά) δεν καθόρισαν το αποτέλεσμα σε αυτή τη φάση (το δείχνουν αναλυτικά τα στοιχεία). Αργότερα δεν ξέρουμε τι θα γίνει.
Έχουμε λοιπόν μια βασική πολιτική αντίθεση ανάμεσα στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.
Το πολιτικό προσωπικό τώρα, απέναντι στο αίτημα για αλλαγή του πολιτικού συστήματος, όπως μπαίνει, αντιστέκεται, όσο μπορεί. Λαμβάνει το μήνυμα αλλά κωλυσιεργεί, προσπαθεί να το διαχειρισθεί, να το μεταθέσει, να κερδίσει χρόνο. Ευθυνολογεί, κάνει προσπάθεια να διαχωρίσει τις ευθύνες (κατά χρονικές περιόδους), κάνει εξεταστικές, καρφώνει η μία παράταξη την άλλη για τα στοιχεία, εμπλέκουν ξένους παράγοντες, αλληλο- χρεώνουν τα ελλείμματα, σχεδιάζουν κεντρο-αριστερές κεντρο-δεξιές συμπράξεις, φθάνουν ακόμα στο σημείο να επιρρίψουν την ευθύνη και σε όλη την κοινωνία (Πάγκαλος: όλοι μαζι τα φάγαμε). Δίνουν έναν αγώνα κυριολεκτικά επιβίωσης. Ο σώζων εαυτόν σωθείτω κατά τις γραφές. Και η κρίση βαθαίνει συνεχώς. Και δεν απέχει πολύ από το να μετατραπεί σε ανοιχτή κρίση νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. Αυτοί βέβαια είναι ικανοί να πιστεύουν ότι και κάτω από γενικευμένους όρους απόρριψης θα μπορούν να συνεχίσουν να κυβερνάν. Είναι σίγουρο ότι θα το θέλουν αλλά θα μπορούν;
Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι το πολιτικό σύστημα ψυχορραγεί. Αλλά δεν πρόκειται να αυτοαναμορφωθεί, δεν πρόκειται από μόνο του να αλλάξει. Όσες μικρο-αλλαγές προτείνονται, από τα μέσα, (ή από διάφορους καλοθελητές) περισσότερο στο να το εξωραΐσουν αποβλέπουν παρά να το αλλάξουν. Ακόμα κι αν θέλαμε να πιστέψουμε, έτσι αφηρημένα, στην αυτό-αναμόρφωσή του, το ερώτημα είναι ποιος θα αναλάμβανε να την κάνει; Η κεντρο-αριστερά ας πούμε; Κυκλοφορούν και τέτοιες απόψεις.
Το πρόβλημα όμως με το μέλλον του πολιτικού συστήματος έχει κι άλλη, πιο ισχυρή βάση, αν το τοποθετήσουμε στις πραγματικές του διαστάσεις. Γιατί έχει ξεφύγει από τα στενά εθνικά του πλαίσια, συναρτάται πλέον αυστηρά από τις γενικότερες διεθνείς πολιτικές εξελίξεις.
Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει οριστικά πλέον και αμετάκλητα υπαχθεί σε ένα διεθνές πλέγμα εξουσίας. Έχει χάσει την αυτονομία του. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Η ανθρωπότητα όλη περνά στη φάση της πολιτικής παγκοσμιοποίησης. Οι οικονομικές διακυβερνήσεις που σχεδιάζονται στα πλαίσια της Ε.Ε. και παγκοσμίως αφορούν την πολιτική διακυβέρνηση της ανθρωπότητας.
Η πολιτική μετατοπίζεται προς τα υπερεθνικά κέντρα ισχύος, τα πολιτικά συστήματα των επί μέρους χωρών αποδυναμώνονται, γίνονται σε πρώτη φάση αναχρονιστικά όπως και τα παλιά κόμματα εξουσίας, αποστασιοποιούνται από τις κοινωνίες (και το πραγματικό γίγνεσθαι) και μετατρέπονται σε απλούς διεκπεραιωτές υπερεθνικών επιλογών. Η αναμόρφωση των πολιτικών συστημάτων συνιστά ένα γενικό φαινόμενο (όχι μόνο Ελληνικό) που αφορά όλες τις χώρες και έχει βέβαια πολύ πιο διαφορετική σημασία από αυτή που σήμερα του αποδίδεται. Το εθνικό πεδίο της πολιτικής υποβαθμίζεται, τα πολιτικά κόμματα αποχαρακτηρίζονται (όλα μετατρέπονται σε απλούς ιμάντες της πολύμορφης πλανητικής εξουσίας). Τα διάδοχα νέα κόμματα (μετά τις λεγόμενες αναμορφώσεις) πρόκειται να υστερούν αρκετά σε πολιτικότητα από τα σημερινά. Από το πολιτικό σύστημα της ρεμούλας θα περάσουμε στο πολιτικό σύστημα διεκπεραιωτή. Το τοπίο λοιπόν θολό και εμείς λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο.
Την αναμόρφωση που δεν μπορεί να την κάνει μόνο του το πολιτικό σύστημα και δεν μπορεί να την επιβάλει η κοινωνία την έχει αναλάβει ένα υπερεθνικό διευθυντήριο, Σύντομα πρόκειται να αρχίσει το ξήλωμα του πελατειακού κράτους, ενώ ήδη όλη η δημοσιονομική πολιτική έχει περάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο (προϋπολογισμοί, έλεγχος των οικονομικών υπουργείων, των στατιστικών υπηρεσιών, του γενικού λογιστήριου του κράτους) και έπεται συνέχεια. Η οικονομική διακυβέρνηση θα είναι πολιτική διακυβέρνηση.
Το όλο ζήτημα έχει ξεφύγει από τα παλιά μέτρα και σταθμά. Την παλιά πολιτική θεωρία.
(Περισσότερα για αυτό το θέμα στο κείμενο : «Τα εθνικά αδιέξοδα κι η επιζητούμενη, στις μέρες μας, οικουμενικότητα της πολιτικής»)

Μόνη κερδισμένη από τις εκλογές η Αριστερά

Εμείς, εν τω μεταξύ, θα επανέλθουμε στο θέμα των εκλογών και στα σχετικά με την αριστερά.
Η αριστερά στο σύνολό της είναι ένας άλλος κόσμος. Λειτουργεί μετωπικά, επιδίδεται σε οικονομικό ακτιβισμό κι έχει τις εθνοκεντρικές της εμμονές (μοιάζει να μην έχει αίσθηση της νέας διεθνούς πραγματικότητας). Κινείται πάνω σε μια γραμμική αντίληψη: διεκδικήσεις –μέτωπα, ανάπτυξη δυνάμεων, αριστερή προοπτική.
Είναι πολυδιασπασμένη, με δυσδιάκριτες διαφορές στο εσωτερικό της, με κοινή πολιτική κουλτούρα και πρακτική.
Στο μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται έξω από το πολιτικό σύστημα (χωρίς να λείπουν και οι γέφυρες με αυτό). Δεν την αγγίζει η κρίση του, ούτε την περιλαμβάνει η αναμόρφωσή του. Αλλά δεν έχει συνείδηση ακριβώς αυτής της θέσης της. Θα μπορούσε η ίδια να ορισθεί «στρατηγικά» έξω από αυτό. Συνειδητά σε αντιπαλότητα μαζί του. Αυτό θα σήμαινε ότι θα ήταν σε θέση να ορίσει νέες διαχωριστικές γραμμές και να κάνει πολιτικές διαμόρφωσης κάποιου πόλου δυνάμεων. Αυτά όμως προϋποθέτουν πολιτικές διαδικασίες, που δεν υπάρχουν στο χώρο της αριστεράς, κι ούτε προβλέπεται να υπάρξουν μεσοπρόθεσμα.
Σήμερα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Δεν την έχει η κοινωνία απέναντί της όπως τα άλλα κόμματα. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Πολιτικά παραμένει απαρχαιωμένη, αδυνατεί να κάνει πολιτική, υπολείπεται γενικά των περιστάσεων.
Η εκλογική της ενίσχυση δεν έγινε στον ίδιο βαθμό για όλες τις δυνάμεις. Άλλες πήγαν καλά, άλλες μέτρια κι άλλες έμειναν στάσιμες.
Η ποσοτική εκτίμηση των αποτελεσμάτων βγάζει στην ουσία δύο κόμματα κερδισμένα : Το ΚΚΕ και την ΝΑΡ (με το μετωπικό σχήμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Τα δύο μαζί αύξησαν την δύναμή τους κατά εκατόν πενήντα χιλιάδες περίπου. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις μικρές αυξήσεις στη δύναμη και των άλλων αριστερών σχημάτων τότε έχουμε μια συνολική μετακίνηση ψήφων προς τα αριστερά που πλησιάζει τις διακόσιες χιλιάδες. Αρκετά σημαντικός αριθμός αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ιστορικά οι μετατοπίσεις προς τα αριστερά δεν γίνονται σχεδόν ποτέ με θεαματικό τρόπο.
Το αποτέλεσμα δημιουργεί, πλην των άλλων, και νέα δεδομένα στο χώρο της αριστεράς.
«Κλειδώνει», για μια κρίσιμη περίοδο, η πρωταγωνιστική παρουσία του ΚΚΕ στην αριστερά.
Με δεδομένο τώρα ότι η Ελληνική κοινωνία θα υπόκειται για αρκετά χρόνια σε ένα καθεστώς οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας το ΚΚΕ πρέπει να συγκαταλέγεται στις σταθερές παραμέτρους. Θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει δηλ. να οργανώνει κοινωνικά μέτωπα και να αρθρώνει έναν σταθερό αντιπολιτευτικό λόγο. Πράγματα απλά που συμβάλουν στη διατήρησή των δυνάμεών του και στην παραμονή του, μεσοπρόθεσμα, στη θέση ενός υπολογίσιμου παράγοντα της πολιτικής ζωής του τόπου. Έξω από όλα τα σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών που πρόκειται να μπουν, πολύ σύντομα, σε διαβούλευση.
Πέρα τώρα από το ΚΚΕ πιστεύουμε μένει αρκετός χώρος για όσους θελήσουν να αποτολμήσουν οποιεσδήποτε πολιτικές υπερβάσεις. Δεν είναι δηλ., όπως συχνά λέγεται, εμπόδιο το ΚΚΕ.
Η ΝΑΡ ενισχύει σημαντικά τη θέση της στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο. Το μπλοκ των λεγόμενων αντικαπιταλιστικών δυνάμεων αποτελεί πλέον έναν διακριτό πόλο που έρχεται να καλύψει το κενό από την ένταξη του «παλιού χώρου» στον Σύριζα τα τελευταία τρία χρόνια. Η « κοινοβουλευτικοποίηση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς» δε μπορούσε παρά να οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα ιδιαίτερα αρνητικό για ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την ΚΟΕ, την ΔΕΑ, την ΚΕΔΑ κλπ. που από αυτή την εξέλιξη βρίσκονται να χάνουν πολύτιμο έδαφος. Τα δεδομένα στον ευρύτερο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλάζουν ριζικά. Κι αναμένονται σίγουρα εξελίξεις.
Στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα εξελίχθηκαν προβληματικά. Δεν εισέπραξε παρά ελάχιστες ψήφους διαμαρτυρίας. Η πολυδιάσπαση του χώρου σίγουρα αποτέλεσε ανασχετικό παράγοντα για οποιαδήποτε αξιόλογη εκλογική άνοδο.
Οι διάφορες ξεχωριστές συμμετοχές, από την άλλη, δεν μπορούμε να πούμε ότι απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ειδικά το εγχείρημα Αλαβάνου που συνέδεε, όσο κανένα άλλο, την μετεξέλιξή του από το αποτέλεσμα των εκλογών φαίνεται να αναδιπλώνεται και να αναζητά νέους ρόλους στο τροποποιημένο μετεκλογικό τοπίο της αριστεράς.
Το εκλογικό όμως στίγμα του ΣΥΝ επικεντρώθηκε, αναμφισβήτητα, στη λεγόμενη συνάντηση με την «Σοσιαλιστική αριστερά» (υποψηφιότητα Μητρόπουλου) που κινήθηκε κάτω από τα αναμενόμενα. Πέρα από τις αμοιβαίες διαβεβαιώσεις για συνέχιση της συνεργασίας το σίγουρο είναι ότι το μεταξύ τους κλίμα έχει βαρύνει. Για τους ανήκοντες στο ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι η πολιτική χωρίς άμεσο θετικό αποτέλεσμα δεν έχει καμιά αξία. Το «επενδύω πολιτικά» τους αφήνει αδιάφορους. Κι ο ΣΥΝ μπορεί να κάνει όσα σχέδια θέλει μόνος του.
Εντελώς ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν οι οικολόγοι, που με την μονομέρεια που τους χαρακτηρίζει, θα ήταν οι τελευταίοι που θα μπορούσαν να ωφεληθούν εκλογικά από μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά είχαν μια μικρή άνοδο. Ο χώρος θα συνεχίσει σταθερά να δραστηριοποιείται πανελλαδικά σε οικολογικά θέματα παραβλέποντας το γεγονός ότι αυτά, στην Ελλάδα, και για μια μακρά περίοδο, όπως είναι λογικό, περνούν σε δεύτερη μοίρα. Αλλά για τους οικολόγους δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τα περιβαντολογικά θα είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα. Η συνάντηση της οικολογίας με την πολιτική από ότι φαίνεται θα αργήσει πολύ να γίνει.
Τέλος η περίπτωση Αμυρά είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Προϊόν της σύγχρονης επικοινωνίας, των νέων συλλογικοτήτων που αναπτύσσονται στο διαδίκτυο. Δεν έχει καμία σχέση με τις γνωστές μορφές πολιτικής οργάνωσης και δράσης. Ο χώρος του διαδικτύου είναι κάτι το εντελώς ξεχωριστό και φαίνεται να έχει μέλλον. Εδώ έχουμε μια τοπική περίπτωση, στο δήμο της Αθήνας, αλλά το μέλλον της διαδυκτιακής οργάνωσης είναι πολύ ευρύτερο, ξεπερνάει τα εθνικά πλαίσια. Μέσα από το διαδίκτυο περνάει η υπόθεση της νέας παγκόσμιας διασύνδεσης των κινημάτων, της νέας διεθνιστικής δράσης, που επιβάλουν οι σημερινές συνθήκες της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης.

Χρήστος Μήλιος
22/11/10
Από το site www.pokethe.gr

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ενα άρθρο. Μια εκπομπή. Το πρόβλημα






Η ΚΟΛΑΣΗ ΣΑΣ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΜΟΥ




Ανάμεσα στους δύο γύρους των αυτοδιοικητικών εκλογών προβλήθηκαν οι «Μπίζνες, κραυγές και ψίθυροι στον Άγιο Παντελεήμονα» του Κώστα Βαξεβάνη («Κουτί της Πανδώρας», ΝΕΤ). Η εκπομπή έδωσε την περισσότερη έμφαση στις μπίζνες, με τις οποίες, μέχρι στιγμής, έχουν ασχοληθεί περισσότερο οι εφημερίδες και λιγότερο η τηλεόραση.
Αναρίθμητα τα πωλητήρια στον Άγιο Παντελεήμονα. «Έχω ένα δυάρι που το πουλώ 30.000 ευρώ», λέει ένας κτηματομεσίτης. Τα μικρά διαμερίσματα νοικιάζονται «με το κεφάλι» (σε 10-20 μετανάστες προς 5-10 ευρώ ημερησίως) και, επομένως, μέσα σε ένα έτος έχει γίνει απόσβεση της «επένδυσης».
Παράδεισος λοιπόν, των επενδυτικών ευκαιριών η περιοχή, όχι όμως για όσους θέλουν να αγοράσουν σπίτι μέσω στεγαστικού δανείου (εδώ ισχύει ένα red line, μια κόκκινη γραμμή στο χάρτη), αλλά για όποιους διαθέτουν «ζεστό χρήμα», αφού «ότι δεν πουλιέται τοις μετρητοίς δεν πουλιέται καθόλου). Και σε άλλες υποβαθμισμένες, συνοικίες, οι κερδοσκόποι προσβλέπουν στα μελλοντικά κέρδη που θα φέρει η αύξηση των αξιών γης μέσω της ανάπλασης, της διαδικασίας του «εξευγενισμού». Αντί για το «ο θάνατος σου η ζωή μου», εδώ ισχύει το δόγμα «η κόλαση σας τα κέρδη μου».
Οι κερδοσκόποι έχουν συμφέρον από την αύξηση της εγκληματικότητας, που οδηγεί στη μείωση της τιμής των ακινήτων, έχουν ανάγκη από τις κραυγές, ενθαρρύνουν τους «αγανακτισμένους πολίτες» ενώ και οι ίδιοι «τσιρίζουν μπροστά στην κάμερα και από πίσω αγοράζουν γη».     
Η εκπομπή δεν υποτίμησε το δράμα που ζουν οι παλιοί κάτοικοι, ενώ απέφυγε τα στερεότυπα αντιρατσιστικά και εύκολα (για τους «απέξω») κηρύγματα. Οι μετανάστες χρειάζονται προστασία, όχι μόνο γιατί είναι «άνθρωποι και όχι νούμερα», αλλά και γιατί, αν τους δούμε σαν εχθρούς και όχι σαν θύματα της φτώχειας και του πολέμου, κινδυνεύουμε εμείς να χάσουμε όση ανθρωπιά (ακόμα) διαθέτουμε.
Τα σκουπίδια, τα ανθρώπινα ράκη, η εγκληματικότητα και ο φόβος (που εύκολα και δικαιολογημένα ριζώνει), η ανεργία και η πείνα δημιουργούν ένα εκρηκτικό αλλά και κερδοφόρο κοκτέιλ. Η εκπομπή ταξίδεψε στον Έβρο, όπου σκάει ένα από τα κύματα του μεταναστευτικού ρεύματος και το οποίο γίνεται όλο και πιο ορμητικό καθώς οι άλλες, οι μακρινές πατρίδες δυστυχούν – ας θυμηθούμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πλημμυροπαθείς του Πακιστάν. Όταν πεινάς, τίποτα δεν μπορεί να σε εμποδίσει να φτάσεις εκεί όπου ελπίζεις να βρεις λίγο ψωμί, όπως ειπώθηκε.
Υπάρχουν και άλλες, κρίσιμες πλευρές της γκετοποίησης, τις οποίες ανέφερε, αλλά και ανέπτυξε η εκπομπή – και ούτε θα μπορούσε να το κάνει μέσα σε μία μόνο ώρα-, π.χ., τα κέρδη από την πορνεία και τα ναρκωτικά, καθώς και ο ρόλος των ακροδεξιών, νεοφασιστικών ομάδων. Γενικά, όμως, το «Κουτί της Πανδώρας» προσέγγισε με τόλμη και δημοσιογραφική ευσυνειδησία ένα ζήτημα που μπορεί να πάρει άγριες και επικίνδυνες διαστάσεις όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά για την ίδια την Δημοκρατία.


"Εικονογράφημα"  της ΜΑΡ.  ΤΖΙΑΝΤΖΗ
       στην Καθημερινή της 18-11-2010



Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ απ’ το ΠΑΡΙΣΙ

 


ΧΡΟΝΟΣ:                                             Σεπτέμβρης, Οκτώβρης 2010
ΑΙΤΗΜΑ:                                             Απόσυρση νομοσχεδίου, για τα όρια συνταξιοδότησης (από 60 έτη στα 62 στην πρόωρη και από 65 στα 67 στην πλήρη σύνταξη)
ΑΙΤΙΑ:                                                    Η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους που ήδη έχει δρομολογηθεί σ΄ όλη την Ευρώπη, ανατρέποντας τις κατακτήσεις μιας μεγάλης περιόδου οικονομικής ανάπτυξης.   
ΑΠΕΡΓΟΙ:                                                Πάνω από 3.000.000
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:                               Γενικές απεργίες, απεργίες διαρκείας, κυλιόμενες απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις (μαζικότατες), μπλόκα. Συγκεντροποίηση δράσεων, διασυνδικαλιστικό συντονιστικό. Πανεθνικές κινητοποιήσεις. Ένα κίνημα πολύμορφο και μαζικό με τάσεις υπέρβασης των εργατικών συνδικάτων (ελπιδοφόρο).
ΣΥΜΠΡΑΞΗ:                                        Μαθητές (κυρίως) και φοιτητές. Κίνητρο: ο φόβος για το αβέβαιο εργασιακό μέλλον. Φαίνεται σουρεαλιστική η σύμπραξη των νέων με το αίτημα για διατήρηση των ορίων συνταξιοδότησης. Είναι απόλυτα λογική: όσο αργεί η συνταξιοδότηση των μεγαλυτέρων τόσο καθυστερεί η ένταξη τους στον εργασιακό βίο.
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:                               Από το 70% της κοινωνίας.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ:                                       Κρατική τρομοκρατία εξελιγμένη. Απειλές στους απεργούς με φυλακίσεις 5 ετών, διαγραφές μαθητών και φοιτητών από σχολεία και πανεπιστήμια. Τριετείς φυλακίσεις και πρόστιμα 45000 ευρώ σε όσους συλλαμβάνονται σε βίαια επεισόδια.
ΚΑΤΑΛΗΞΗ:                                      Παρότι τίθεται θέμα πολιτικής νομιμοποίησης, λόγω του τεράστιου χάσματος Κυβέρνησης – Κοινωνίας, χρησιμοποιούνται συνοπτικές διαδικασίες και το νομοσχέδιο ψηφίζεται. Το κίνημα υποχωρεί και ζητεί τη μη επικύρωση του νόμου. Το Σάββατο 6 Νοέμβρη πραγματοποιείται η τελευταία (;) πανεθνική κινητοποίηση.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ:                                          Δυστυχώς τα μέτρα περνάν. Παρόλη τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων. Το ατελέσφορο αυτών των αγώνων προβληματίζει. Οι γενικοί συσχετισμοί δεν υπολογίζονται πλέον σε εθνικό επίπεδο. Υπάρχει μία νέα διεθνής πραγματικότητα. Η οικονομική παγκοσμιοποίηση έχει αρχίσει και μορφοποιείται σε πολιτική παγκοσμιοποίηση.
                                                               Η επιχειρούμενη απαλλοτρίωση δικαιωμάτων και κατακτήσεων είναι το αποτέλεσμα πολιτικών ευθυγράμμισης  που επιβάλλονται στα Εθνικά κράτη από υπερεθνικούς μηχανισμούς διακυβέρνησης (ΔΝΤ, Ε.Ε. κλ.π). Ένα μεμονωμένο εθνικό κίνημα με ότι όρους και να διαθέτει (ακόμη και το γαλλικό) δεν μπορεί να αντισταθεί αποτελεσματικά (πολύ περισσότερο να τεθεί αντιμέτωπο) με τα παγκόσμια κέντρα ισχύος. Σ’ αυτή τη νέα εποχή των διεθνών καταναγκασμών, μόνο ένας πανευρωπαϊκά συντονισμένος αγώνας με κεντρικά διατυπωμένα αιτήματα, μια νέα διεθνοποιημένη δράση,  θα μπορούσε να αντισταθμίσει τα πράγματα. Κατακερματισμένες δυνάμεις μέσα στα εθνικά όρια, υπό την ηγεμονία κομμάτων και συνδικάτων με την κουλτούρα του προηγούμενου αιώνα είναι καταδικασμένες.
Υ.Γ. (1)                                                  Ήδη τα όργανα της Ε.Ε. έχουν εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων όπου  προβλέπονται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη και σταδιακά στα 70. Η λεγόμενη “Πράσινη Βίβλος για επαρκή και βιώσιμα συνταξιοδοτικά συστήματα” τέθηκε σε διαβούλευση ως τις 15 Νοεμβρίου. Μετά θα λάβει τη μορφή οδηγίας προκείμενου να καταστεί υποχρεωτικά εφαρμόσιμη από τα κράτη-μέλη.
Υ.Γ.(2)                                                   Η νέα αναγκαιότητα διεθνοποιημένης δράσης του κινήματος μπορεί σήμερα να είναι επιζητούμενη, όμως σε λίγα χρόνια θα θεωρείται αυτονόητη.


                                                     Θ.Τ.
                                                                                                                                                       

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ του ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ του ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ




Η Τουρκία οδηγήθηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα  όταν τον περασμένο Μάιο ο Ερντογάν, ναι μεν δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για την άμεση έγκριση των συνταγματικών τροποποιήσεων από το κοινοβούλιο, όμως οι 360 ψήφοι υπέρ του, επαρκούσαν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος κατέγραψαν μια καθαρή επικράτηση του ΝΑΙ, σε συνθήκες πόλωσης, (ΝΑΙ 58%, ΟΧΙ 42%, Συμμετοχή 77%), που προτάθηκε και υποστηρίχθηκε μόνον από το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και αυτό έχει τη σημασία του. Όπως και το γεγονός  ότι το ΑΚΡ κέρδισε στην Άγκυρα (54,07%) και στην Κων/πολη (54,86%). Τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που ίδρυσε ο Κεμάλ, και το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (MHR) βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση. Ιδιαίτερα το CHP, το οποίο εκφράζει παραδοσιακά τον κεμαλισμό, δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την μεταρρυθμιστική και φιλοευρωπαϊκή ρητορική του Ερντογάν. Έτσι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός φιλελευθέρων-δημοκρατικών πολιτών και διανοουμένων που δεν σχετίζονται με το πολιτικό Ισλάμ και το κόμμα του Ερντογάν υποστήριξαν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Ακόμη μικρά κόμματα της αριστεράς επέλεξαν τη γραμμή της αποχής.  Έτσι αν και το αποτέλεσμα ενίσχυσε τη θέση του Ερντογάν και του ΑΚΡ, τα ποσοστά του ΝΑΙ δεν πρέπει να συγχέονται  με τα εκλογικά ποσοστά του ισλαμικού κυβερνώντος κόμματος που είναι σαφώς πολύ μικρότερα. Επίσης καταγράφηκε καθαρά το κουρδικό ζήτημα, αφού στις κουρδικές περιοχές επικράτησε μαζικά η γραμμή της αποχής (σε ορισμένες περιοχές  έως το 78%), ως αντίδραση στη μη αναγνώριση της κουρδικής ταυτότητας.

Η συνταγματική αναθεώρηση(*), όπως και άλλες στο παρελθόν, είναι περιορισμένης κλίμακας (δεν θέτει  πολιτειακό ζήτημα και δεν θα μπορούσε). Με την ενίσχυση του πολιτικού προσωπικού σε συνταγματικά όργανα, τον διαχωρισμό στρατιωτικής και πολιτικής δικαιοσύνης και την υπαγωγή των εγκλημάτων κατά του πολιτεύματος στα πολιτικά δικαστήρια), επιχειρεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, σε δυνητικές επεμβάσεις  του στρατιωτικο – δικαστικού κατεστημένου. Η εφαρμογή της συνταγματικής αναθεώρησης όμως δεν είναι αυτονόητη και δεδομένη. Οι μηχανισμοί του στρατιωτικού καθεστώτος θα επιχειρήσουν την ακύρωση τους, όπως και στο παρελθόν. Έτσι δεν είναι βέβαιο ότι θα θιγεί η θεσμική υπόσταση του στρατού. Προς το παρόν είναι όμως μια ακόμη πολιτική νίκη του Ερντογάν, που ισχυροποιεί παραπέρα τη θέση του. Μια ταχτική πολιτική νίκη σ’ ένα μακρύ αγώνα εξουσίας με αβέβαιη έκβαση.
Πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για την αρχή μιας ιστορικής ανατροπής των συσχετισμών, που θα οδηγήσει στην πλήρη επικράτηση των ισλαμιστών.  Μπορεί το “βαθύ κράτος” να εμφανίζει τάσεις αποδυνάμωσης, ιδιαίτερα από το 2002 που την κυβερνητική εξουσία ασκεί συνεχώς το πολιτικό Ισλάμ. Ο  πυρήνας όμως της ιστορικής διαμόρφωσης του νεοτουρκικού κράτους είναι ο στρατός. Ο στρατός ήταν, είναι και παραμένει το καθεστώς. Και τα καθεστώτα δεν ανατρέπονται με συνταγματικές αναθεωρήσεις και μεταρρυθμίσεις. Ιστορικά, ανατρέπονται μόνο μέσα από εθνικές κρίσεις.

Η υπερψήφιση του ΝΑΙ λέγεται ακόμη,  ότι σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού και του εκδυτικισμού της Τουρκίας. Στην προέκταση αυτής της εκτίμησης δημιουργείται η εντύπωση ότι οι ισλαμιστές συνθέτουν το προοδευτικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας και οι κοσμικοί το αντιδραστικό. Είναι το λεγόμενο “τουρκικό παράδοξο”.
Αυτή είναι μια πρώτη ανάγνωση, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οι ισλαμιστές στο κοινωνικό επίπεδο εκφράζουν τα λαϊκά στρώματα της Ανατολίας στα οποία κυριαρχεί ένας αυξανόμενος θρησκευτικός συντηρητισμός. Από την άλλη, τα μεσαία και ανώτερα στρώματα αποτελούν τον πυρήνα του κοσμικού κράτους, που έθεσε τις  βάσεις του εκσυγχρονισμού και εξευρωπαϊσμού της χώρας, συνεχίζοντας την κεμαλική παράδοση. Η κοινωνική αυτή διάσταση αποτυπώνεται καθαρά στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος: το ΝΑΙ κυριαρχεί σ’ όλη την Ανατολία, το ΟΧΙ σε όλα τα μικρασιατικά παράλια.
Η πορεία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας είναι μία διαδικασία πολύπλοκη και αβέβαιη. Η απουσία των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν τη χώρα σ’ αυτή τη πορεία είναι εμφανής. Πάντως ένας εκδημοκρατισμός δυτικού τύπου δεν μπορεί να επιτελεστεί από το πολιτικό Ισλάμ. Όμως αν η έντονη διαπάλη μεταξύ των δύο πόλων (Στρατιωτικό καθεστώς – Πολιτικό Ισλάμ), αντιμετωπιστεί μανιχαϊστικά, και με δεδομένο τον αυταρχικό χαρακτήρα του στρατιωτικού καθεστώτος, εύκολα  μπορεί  να περάσει κανείς στην υποστήριξη του άλλου πόλου, του πολιτικού Ισλάμ, ως της δύναμης που προωθεί τον εκδημοκρατισμό στην Τουρκία.
Στην ελληνική πραγματικότητα ο ρόλος του τουρκικού  στρατού χρησιμοποιείται περισσότερο ως απόδειξη της βιαιότητας του τουρκικού κράτους, παρά ως ένα φαινόμενο ( η Τουρκία συνολικά) που χρήζει ανάλυσης πέρα από τα στερεότυπα και τα εθνικά μας ιδεολογήματα.
                                                                                                                                           
 Θ.Τ
                                                                                                                                                       Οκτώβριος 2010


(*). Περίληψη των συνταγματικών αλλαγών
Οι συνταγματικές τροπολογίες αφορούν κυρίως αλλαγές στη δικαιοσύνη (στο Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων), που ελέγχονται από το στρατιωτικό-δικαστικό κατεστημένο, όπου και προβλέπεται: η αύξηση των μελών τους (με προτάσεις της Βουλής) και η αύξηση του ορίου στη λήψη των αποφάσεων. Ειδικότερα, τα μέλη του Συνταγματικού δικαστηρίου από 11 που ήταν γίνονται 17 εκ των οποίων απαιτείται πλειοψηφία 12 μελών για συνταγματικές αλλαγές και μείζονες αποφάσεις όπως απαγόρευση λειτουργίας κόμματος και διάλυσης του (έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν). Επίσης τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (σώμα που διορίζει και παύει δικαστές) αυξάνονται από 7 σε 21 με την εθνοσυνέλευση  να αποκτά μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην επιλογή των μελών του. Όσον αφορά το στρατό και τη στρατιωτική δικαιοσύνη προβλέπεται όπως εγκλήματα κατά του πολιτεύματος που φέρεται πως διέπραξαν μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα εκδικάζονται στα πολιτικά δικαστήρια. Ακόμη οι πολίτες δεν θα δικάζονται από στρατοδικεία. Τέλος αίρεται η ασυλία των πρωταιτίων του πραξικοπήματος του 1980 που ηγήθηκε ο στρατηγός Κενάν Εβρέν με την κατάργηση του σχετικού άρθρου του συντάγματος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον τους.  Η συνταγματική μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται με ένα πακέτο μέτρων που απορρέει από τις ανάγκες εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο (δικαίωμα προσφυγής στον συνήγορο του πολίτη, συμμετοχή σε περισσότερες της μιας συνδικαλιστικές οργανώσεις, μέτρα υπέρ των παιδιών, ηλικιωμένων, αναπήρων κλ.π.).





ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

1923.
(29 Οκτωβρίου).  Ο Μουσταφά Κεμάλ (από το 1934 Ατατούρκ) ιδρύει την δημοκρατία της Τουρκίας.
1946.
Καταργείται το μονοκομματικό σύστημα της Τουρκίας.
1960.
(27 Μαΐου). Στρατιωτικό πραξικόπημα από φιλελεύθερους αξιωματικούς. Ανατρέπεται η κυβέρνηση Μεντερές και ο ίδιος εκτελείται.
1961.   
 -Ψηφίζεται νέο φιλελεύθερο, πολυκομματικό σύνταγμα. Βουλευτικές εκλογές. Ο Ισμέτ Ινονού σχηματίζει κυβέρνηση  συνασπισμού.
-Ιδρύεται το Κόμμα της Δικαιοσύνης (ΑP). Διαλύεται μετά το πραξικόπημα του 1980. Υπό την αρχηγία και πρωθυπουργία του Σουλειμάν Ντεμιρέλ κυβερνά από το 1965 ως το 1971. Συμμετέχει σε πολλές κυβερνήσεις συνασπισμού των δεκαετιών του 1960 και 1970.
1969.
Ιδρύεται το Κόμμα Εθνικιστικής δράσης (ΜΗΡ) από τον Αλπαρσλάν Τουρκές. Διαλύεται μετά το πραξικόπημα του 1980. Αργότερα συνεχίζει τη δράση του με άλλα ονόματα και   ξαναπαίρνει το όνομα ΜΗΡ το 1993.   Συμμετέχει σε κυβερνήσεις συνασπισμού της  δεκαετίας του 1970 και στην κυβέρνηση Ετσεβίτ την περίοδο 1999-2002.
1971.
(12 Μαρτίου). Στρατιωτικό πραξικόπημα. Παραιτείται η κυβέρνηση Ντεμιρέλ. Ιδρύονται έκτακτα στρατοδικεία. Διώξεις, εκτοπίσεις, εκτελέσεις, κυρίως αριστερών αλλά και Κούρδων   και Ισλαμιστών.
1973.
Βουλευτικές εκλογές. Κυβέρνηση Συνασπισμού Ετζεβίτ – Ερμπακάν (Ισλαμιστής).
1980.
(12 Σεπτεμβρίου). Πραξικόπημα υπό τον Στρατηγό Κενάν Εβρέν. Ανατρέπεται η κυβέρνηση Ντεμιρέλ. Τίθενται εκτός νόμου όλα τα κόμματα και τα συνδικάτα. Θεωρείται το σκληρότερο πραξικόπημα στην ιστορία της Τουρκίας.
1982.
Νέο Σύνταγμα, που με αναθεωρήσεις ισχύει ως σήμερα.
1983.  
 -Ιδρύεται το Κόμμα Ευημερίας (RP) – Ισλαμικό, με επικεφαλής τον  Ερμπακάν. Τίθεται  εκτός νόμου με απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου το 1998.
-Ιδρύεται το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ) από τον Τουργκούτ Οζάλ. Κυβερνά από το 1983 ως το 1991. Συμμετέχει σε τρεις κυβερνήσεις συνασπισμού από το 1996 ως το 2002.
-Ιδρύεται το Κόμμα του Ορθού Δρόμου (DYP). Θεωρείται συνέχεια του Κόμματος Δικαιοσύνης. Από το 1987 ως το 1993 την αρχηγεία του ασκεί ο Σουλειμάν Ντεμιρέλ. Από το 1991 ως το 1999 συμμετέχει σε διάφορες κυβερνήσεις συνασπισμού.
1984.
Αρχίζει η δράση του ΠΚΚ.
1985.
Ιδρύεται το Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP). Tην προεδρία ασκεί ως το 1987 η   σύζυγος του Μπουλέντ Ετσεβίτ, Ραχσάν. Στη συνέχεια αναλαμβάνει ο ίδιος ο Ετσεβίτ. Το κόμμα συμμετέχει στις κυβερνήσεις συνασπισμού της περιόδου 1997-2002.
1987.
(Σεπτέμβριος). Δημοψήφισμα. Αίρεται ο δεκαετής αποκλεισμός από την πολιτική που είχε επιβάλει το στρατιωτικό καθεστώς στους παλιούς πολιτικούς αρχηγούς.

1996.
Σχηματίζεται η πρώτη φιλο-ισλαμική κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ερμπακάν, με το κόμμα του ορθού δρόμου.      
1997.    
-(28 Φεβρουαρίου). Στρατιωτικό πραξικόπημα. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας επιδίδει τελεσίγραφο στο οποίο υπογραμμίζεται ο κίνδυνος “θρησκευτικής αντίδρασης”. Η κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του Κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ με το (Ισλαμικό) Κόμμα Ευημερίας του Ερμπακάν παραιτείται. Ανοίγει μια περίοδος “κάθαρσης” του κρατικού μηχανισμού από όσους κατηγορούνται για φιλοισλαμικές τάσεις.   Ονομάζεται και “βελούδινο” πραξικόπημα.
-Ιδρύεται το Κόμμα Αρετής. Συνέχεια του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας.
1998.
36.000 Κούρδοι πρόσφυγες διαφεύγουν από το Ιράκ στην Τουρκία όταν ο Σαντάμ Χουσείν
τους βομβάρδισε με δηλητηριώδη αέρια.
2001.    
-(Αύγουστος). Ιδρύεται το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) από τον Ταγίπ Ερντογάν, αφού προηγουμένως το συνταγματικό δικαστήριο απαγόρευσε το Ισλαμικό κόμμα της Αρετής.
-(3 Οκτωβρίου). Συνταγματική αναθεώρηση.
2002.    
(3 Νοεμβρίου). Βουλευτικές εκλογές. Κερδίζει το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν (ΑΚΡ).
2003.   
(30 Ιουλίου). Έβδομο πακέτο εναρμόνισης με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τίθεται για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός του στρατού υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο.
2007.    
-(Μάιος). Η βουλή εγκρίνει συνταγματική αναθεώρηση για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Ο πρόεδρος Σεζέρ ασκεί βέτο.  
- (Ιούλιος). Βουλευτικές εκλογές. Κερδίζει το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν (ΑΚΡ).
- (Αύγουστος). Ο ισλαμιστής Αμπντουλάχ Γκιούλ εκλέγεται πρόεδρος.
2008.   
 - (Ιούλιος). Το συνταγματικό δικαστήριο απορρίπτει αίτηση απαγόρευσης του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ).                
 - (Οκτώβριος). Αρχίζει η δίκη 86 κατηγορουμένων ως μελών της Εργκένεγκον.
 2010.    
-(Ιανουάριος). Η εφημερίδα “Ταράφ” αποκαλύπτει το σχέδιο Βαριοπούλα για ανατροπή της  κυβέρνησης Ερντογάν το 2003.
-(Σεπτέμβριος). Δημοψήφισμα.